26 Ağustos 2010 Perşembe

Kabus Kerim aka Karriem - Psych Turkish Funk Pt. 1

Nasıl amerikan hiphop müziğini şu meşhur funk müziği etkilemişse; türk rapperları da; eski türk şarkıları, türküler öyle etkilemiştir. Genellikle en sevilen hiphop şarkıları da bu şarkılardan alınan samplelar ile yapılmıştır.

Şarkıların en güzel pasajlarını alıp, sampling tekniğiyle kullanmak hala hiphopun en temel yöntemlerinden biri. Birileri hala, ısrarla samplinge karşı çıkıp, canlı enstrüman kullanmayı tercih etse de; bu tercih her zaman sanatçılar tarafından korunacaktır.

İşte Karakan da, bu minvalde yapması gerekeni yapıyor ve kendi müziğinin köklerine iniyor. Tam da hiphop müziğinin atalarının yaptığı gibi!

O zaman bu sefer hiphop yerine eskilere dönelim. Kabus Kerim'in en güzel mikslerinden biri:


23 Ağustos 2010 Pazartesi

Türkçe Rap'te Albüm Kapakları

Hep albüm eleştirisi olacak değil ya. İşte kısa bir ara. Değişik bir tat bıraksın...

EN İYİLER/EN KÖTÜLER


Ceza/Rapstar: Albüm kapağı gayet bilinçli bir şekilde hazırlanmış. Resimde çok büyük bir Ceza resmi var. Bu, şüphesiz "büyüklüğü", "star olmayı" temsil ediyor. Tam da popüler amerikalı rapperların veya pop şarkıcılarının kapakları gibi. Bir rap albümü kapağı böyle olmalı mı? Olabilir ama benim tercihim asla böyle olmazdı. Bırak o kendini büyük görmeye devam etsin...

Kapak Notu: 3 

  
Bektaş & Sırtlan/Satırlarımıza Başlamadan: İlginç bir albüm kapağı. Boogie style giyinerek çektirdikleri albüm pozunu, orient motiflerle süslemişler. Albüm de tam olarak böyle bir şey aslında. Dışı içini yansıtıyor. Kapak gayet başarılı.

Kapak Notu: 4 


Bir Başka Melodi/Türk Milleti: Bu grubu dinleyen var mı bilmiyorum. Arşivimdeki en ilginç albümlerden biri. Kapak fotoğrafı, albümün bookleti milliyetçi figürlerle dolu. Cartel yüzünden 1995'te tüm ülkü ocakları Türkçe Rap dinliyordu. BBM de bundan nasiplenmek istemiş. Bir rap kapağı kesinlikle böyle olmamalı. 

Kapak Notu: 0


Altın Vuruş (Compilation): Kapağını Tunç Dindaş'ın hazırladığı albümlerden biri. Hiphopvari bir kapak ama pek özenilmemiş. Şişirme bir iş olmuş.

Kapak Notu: 3 

  
Mahmut, Volkan, Murat, KMR/Turkish Hiphop: Oldschool rapten beslense de, albümün öyle dinlenebilecek pek bir tarafı yok. Fakat ilginç bir kapak çalışması var. Daha çok İslami bir müzik albümünün kapağı gibi. Ben yine de bu kapağın çok yaratıcı olduğunu düşünüyorum...

Kapak Notu: 3 


Le Cadro/Bizden Söylemesi: Tarz olarak hardcore-gangsta stilini kullansa da; genel olarak sert Türk Milliyetçiliği özümsemiş bir grup. Albümdeki çoğu parçada da mafyavari bir imaj çiziyorlar. Albüm kapağına bakan bir kişi içinden arabesk çıkacağını düşünebilir!

Kapak Notu: 1 


Mc Ender/Param Olacak: Tam anlamıyla West stili bir albüm kapağı. Havuz başındaki kızlar biraz zorlama ve komik olmuş. Yine de idare eder. Bu albüm doksanlarda müthiş sükse yapmıştı...

Kapak Notu: 3 


Dj Mahmut & Murat G/Garip Dünya: Mahmut'un ekibinden yine ilginç bir kapak. Kapakta da albümdeki gibi bağımsız bir ruh var ama biraz daha özenilmeliydi. Çukurun içine girip, çekilen bir adet fotoyla olmuyor albüm kapağı!

Kapak Notu: 2 


Karakan/Al Sana Karakan: Kurtlar Vadisi Pusu! Takım elbiseli ağır abiler rap yapıyor. Hepsini geçelim ilk albümün çıkaran Karakan gibi efsanevi bir grup, bu kadar özensiz bir kapak çalışmasını nasıl kabul edebilir! 

Kapak Notu: 0


Mastika/Alt Tabaka: Bektaş ve Sırtlan'ın albüm kapağı buradan esinlenmiş olabilir. Albüm kapağı, soundda; Türk motiflerini, arabesk samplelarını barındırdığı izlenimi yaratıyor. Gerçekten de öyle. Almanya'daki gençlerin; dinlerini, kültürlerini ve milliyetlerini zorlukla korumaya çalıştıklarını anlatan, güzel bir albüm kapağı.

Kapak Notu:


Nefret/Meclis-i Ala: Gerçekten ne kadar ala bir meclismiş, 4 yıl dayanamadı :)) Albüm kapağı İstanbul sevgisini yansıtıyor. Sırf bu sevgiyi gösterebilmek için banklarla dolu garip bir yerde bu fotoğrafı çektirmişler. 

Albüm kapağında, "yıllarca emek verdikten sonra, sonunda ilk albümü çıkarabildik" dercesine coşkun bir ifade var. Zaten bu öyle bir coşku ki; albüme de ziyadesiyle yansıyor. Bir kapak ancak bu kadar anlamlı olabilirdi. 

Kapak Notu:


Islamic Force/Mesaj: Değişik bir kapak değil. Hatta çok yavan olmuş. Albümü CD rafında görsem, bu ne albümü diye herhalde uzun süre bakardım.İslamic Force'un fontundaki $ işaretine dikkat. Aslında burada kapitalizme ince bir gönderme var.

Kapak Notu:


Hedef 12/Tam İsabet:  İki adam izbe bir yerde. Duvarda graffiti, şapka ters çevrilmiş, yalandan gansgta bakışları. 15-16 sene önce bu kapak bana güzel gelirdi. Şimdi komik geliyor.

Kapakta grubun güzel bir logosu. Public Enemy'nin logosunu anıdırıyor:) Ama olsun. Bu kadar amatör bir grup için bile iyi sayılır.

Kapak Notu:


Mic Force/Fuck You Skin: Yaptığı müziği düşünüyorum da; bir kapak daha ne kadar güzel olabilir ki??? Helal Olsun!

Kapak Notu:


Mic Force/It Ain't Over: Bir Mic Force kapağı daha! Yazı karakterlerine kadar özenilmiş hoş bir kapak, tam gangsta stili. Albümün ismi bile güzel. Ama keşke grubun devamlılığı da albümün ismi gibi olsaydı...

Kapak Notu:


Rapor 2/Sonun Geldi!: Ben bu albümü uzun süre beklemiştim. Albümün kapağını gördüm. Bir graffitici olarak adeta aşık oldum. İçiyle, dışıyla, her şeyiyle muazzam bir kapak. Tunç Dindaş, İstanbul'un doksanlardaki underground hiphop camiasını Rapor 2'nin ilk albümünün kapağına taşımış. Büyüleyici bir kapak

Kapak Notu:


TCA Microphone Mafia/Vendetta: İşte tuhaf bir iş daha. Aslında bu kapak için özenilmiş. Kapak gangsta fakat albümün ihtiva ettiği müzik tarzının gangsta ile ilgisi yok. Renkli ve eğlenceli bir kapak olsa daha iyi  olurdu.

Kapak Notu:


Nefret/Anahtar: Ne ki şimdi bu:) ???

Kapak Notu:


Sagopa Kajmer/Sagopa Kajmer: Bir malın kapağı içindeki şeyle ilgili az çok fikir vermeli. Sagopa Kajmer'in bandrollü bu ilk albümünün kapağı tam anlamıyla abstract style.

Kapak Notu:


Sert Müslümanlar/Dikkat Dikkat!: Ellerini açmış dua eden bir adam, gangsta rap...Bir kapak bir grubu daha iyi anlatamaz herhalde. Yalnız orada o zencinin ne işi var. Hala çözebilmiş değilim :)

Kapak Notu: 4


Yeraltı Operasyonu: Hiphopun bilmem kaç tane temel elementi varmış. Kim uydurmuşsa bu 'temel element' lafını?

Temel element dedikleri; graffiti, turntablism, breakdance, rap vs.  İşte albüm kapağı, bunları sembolize ediyor. Gerçekten iyi bir çalışma. Bir breakerın en sevdiği ayakkabısı fat laces'lı oldschool gazelle, pikaplarıyla uğraşan bir dj, bir writerın en sevdiği sparvar boyaları. Demek ki albüme özenilmiş. Bende böyle bir izlenim uyandırıyor bu kapak.

Bu albümü ilk kez alıp walkmane taktığım günü hatırlarım. Kartonetine, içindeki shout outs'lara hayran kalmıştım. Tunç Dindaş o kadar özenmiş ki her şeye, hayran olmamak elde değil. Bir daha böyle güzel bir kapak yapılabilir mı? Galiba hayır!

Kapak Notu: 5+ 

17 Ağustos 2010 Salı

Dan Le Sac Vs Scroobius Pip - The Logic Of Chance (2010)


Daniel Stephens ve David Peter Meads'den oluşan grubun 2. albüm kaydı geçenlerde yayınlandı. Albümün ismi de en az grubun müziği kadar ilginç...

Grup, bu ikinci albümünde de; Angels'ta olduğu gibi farklı bir müzikal yolculuğa çıkarıyor dinleyicilerini. Albüm genelinde, hiphop bir çok müzik tarzıyla etkileşime giriyor. Bu etkileşim yer yer -etkileşimden ziyade- bir reaksiyona dönüşüyor. Backgroundda hiphopu en çok destekleten stilin electro olduğunu söyleyebilirim. Bazı parçalarını dinleyen bir kişi bu grubun tarzının 'electro-rap' gibi bir şey olduğunu iddia etse; galiba hiç kimse bir şey diyemez.

 

TLOC'nin ilginç özelliği: aynı Angels gibi albümdeki parçaların bir bütünlük içinde olması. Şarkıları ilk trackten itibaren dinlemeye başladığınızda birbirinin üstüne yıkılan iskambil kağıtları gibi bir durum oluşuyor. Son şarkıya kadar gidiyorsunuz. Ama bir şarkıyı tek olarak birine dinletseniz; eminim ki hiç hoşlanmayacaktır.

 

Grup, İngiliz electroclash stilini, yer yer jungle ve dub gibi türlerle harmanlayarak, bunu bize hiphop olarak sunuyor. Şüphesiz electro, dnb gibi türlere alışık olmayan hiphop dinleyicileri için zor bir deneyim olacak. Evet belki de. Hatta bazı albüm review sitelerinde bile bu grubu sindirememiş yazarlar var. Angels'a olduğu gibi bu albüme de 10 üzerinden 1-2 gibi puanlar verdiler. Demek ki hazmedememişler. Tek tek şu şarkı iyi demiyorum. Albümde neredeyse hiç boş şarkı yok...

Editür'ün Notu: 4