30 Aralık 2010 Perşembe

Statik - Bitti Artık (2008)


Türkçe Rap'e eskilerden bir grupla; Statik'le geri dönelim!

Statik; Tunç Dindaş (Turbo) tarafından temelleri atılmış bir gruptur. Doksanların son çeyreğinde kurulan grup; Türkçe Rap'e Bakırköy yakasından el veriyordu. Örneğin; o zamanların ünlü gruplarından Uçan Silahlar da 'Bakırköy Cephesi'ndendi. Şu an underground ve mainstreame yön veren 'Kadıköy Yakası' ise; o dönem Bakırköy tayfasının yanında biraz daha pasif kalıyordu.

Karakan'ın albümünün yarattığı hayal kırıklığından sonra, majör firmalarda rap albümlerinin çıkarılması açıkçası biraz zorlaşmıştı. Bu albümün satışlarının 20.000'lerde kalması; bandrollü albüm yayınlamak isteyen undie gruplar için büyük hüsrana neden olmuştu. Buna rağmen underground camia inadına kenetlenmiş, hatta  iyi bir ivme bile yakalamıştı!

Underground; bir çatlağının metal parça üzerinde ilerlemesi gibi gizliden gizliye büyüyordu. İşte Statik'i o dönemlerden, Doksanların son demlerinden biliyoruz...

Nefret, Yener, Silahsız Kuvvet gibi gruplarla kanka şekli vardı Statik'in. O dönem birlikte stüdyoya girip underground "Vatan Single" albümünü kotarmışlardı. Statik'ten Turbo da orada en iyi performanslarından birini sergilemişti açıkçası. Mini minnacık bir pasaj da olsa...

O dönemlerde underground olan bu gruplar içinden, en çok sıyrılan; Ceza ve DJ Mic Check oldu. İkisi de müziğini birkaç merhale yukarı taşırken; Statik yerinde saydı. Bazen oldschool olmak, eski olmak; en iyi müziği yapmak anlamına gelmiyor. Örnek olarak Hedef 12 grubunu gösterebiliriz. Burada kriter belki yetenek olabilir ama en önemli unsur çalışmaktır. Demek ki bu ekiplerin daha başka idealleri vardı ve bu onlar için keyifli bir hobiydi...

Statik, Yeraltı Operasyonu'na katıldığında Turbo ve Jemy'den oluşuyordu. Jemy'nin grup içinde ne kadar etkin olduğu muamma. Belki de Tunç Dindaş, tek bir mc olmaktansa; camia içinde grup olarak varolmak istiyordu. Belki bu ona bir güç veriyordu Ama Statik, bariz şekilde grup olmadığının, sadece Turbo'dan oluştuğunun sinyalini veriyor. Her ne kadar sonraları grubun kadrosunun; Turbo ve Dj Mahmut'tan oluştuğunu söyleseler de. İşler halen aynı!

İşte bu; Turbo=Statik olma durumu bu; Bitti Artık'ta ziyadesiyle mevcut. Albümün müzikal tabanı maalesef yok. Bazı parçalar Statik'in kendi parçaları olarak görünüyor. Lakin beatler; rica-minnet usülü yaptırılmış gibi. O yüzden bu çalışmayı bir albüm olarak değerlendirmek biraz zor. Belki de bir derleme, bir toplama albüm gibi düşünsek daha iyi. İşte albümü bu minvalde dinleyelim...

***
Albümde iyi parçalar var: "Fişlenen Nesil", "Hayat Birdir", "Yediler Gevrek", "Karanlıklar Ülkesi" ve turntablism parçası; "İstanbul Underground". Gerek sıkı beat yapısıyla, gerek güzel sözleriyle albümün en iyi şarkısı olarak; "Hayat Birdir" hepsinden bir adım öne çıkıyor. Dj Zack iyi iyi bir beat yapmış. 

"Statik 1996-2006" dese de; şu albümdeki parçalara bakıp, grubun 10 yılda bir arpa boyu kadar ilerleyemediğini görmek üzücü. Hele yola beraber çıktıkları arkadaşları; Ceza ve Mic Check fezaya çıkarken! Turbo'nun yıllardır vokali olmuyor. Rapi ritm tutmuyor. Vokale nefesi yetmiyor. Evet bunu anladık ama lirikleri de pespaye?! Şarkılarda gizliden gizliye birilerini eleştiriyor, yerden yere vuruyor ama bunların hepsi havada kalıyor. Mesaj kaygılı liriklerin de içi boş.

Albümdeki featuringlere bakıldığında; Ex-Sert Müslümanlar'dan, Recayi'nin yeraldığı "2000 MC" dikkat çekiyor. Parça; tarz olarak West Coast-Hardcore. yıllarca Sert Müslümanlar bünyesinde NY Style Gangsta/Hardcore yapan Recai, 2000'lerin 2. çeyreğinden sonra Hardcore West Stiline iyice alıştı. Yetenekli bir mc. Fakat rhymeları Sert Müslümanlar'daki gibi önemsemiyor. Hangi beat denk getirirse; onun üzerine battle tarzı lirikler döşüyor. Bu işi gerçekten yapmayı düşünüyorsa; kendine iyi bir prodüktör bulmalı. Aslında bakılırsa; East stilinde çok daha dinlenebilir işler çıkarmıştı.

Albümde misafirlikten ziyade Statik'in elemanı gibi görünen Pit10 farklı mı? Hayır. Piton da hiç bir şablona oturmayan liriklerini bize dinletmeye çalışıyor. Aslına bakarsanız; Pit10, Turbo ile kıyaslanınca; daha armonik bir vokale sahip bir sanatçı. Ses rengi ve flowu belli bir şablona oturduğu için bir kısım dinleyici Pit10'u seviyor. Özellikle yeniler. Ama bazen sesinin armonik, flowunun iyi olması ve hızlı rap söyleyebilmek; rap dinleyicisi için yeterli değildir. Şimdiye kadar insanları etkilemiş, ciddi hayranlar oluşturmuş rap gruplarına baktığımızda, güçlü beat yapısını, sağlam bir öyküye dayanan rhymelarla ördüklerini görüyoruz. Biraz örnek verelim:

-Karakan/Hepsi Benim
-Karakan/Evdeki Ses
-Karakan/Kapıkule
-Cinai Şebeke/Yetmedi Mi!
-İslamic Force/Canlardır
-İslamic Force/Anaları Ağlatan
-İslamic Force/Yağma Sofrası
-Nefret/Doğanın Kanunu
-Nefret/İstanbul
-Nefret/Yeraltında Yaşamak
-Uçan Silahlar/Piç Şehir
-Yener/Töre
-Yener/Liseli Genç
-Statik/Lanet Şehir İstanbul

Son track Statik'ten. Demek ki; isteyince yapabiliyormuşlar. Bu parça Statik'in şimdiye kadar yaptığı en güzel parçadır mesela. 12 sene geçmesine rağmen bu albümde bu şarkının seviyesinde bir parça göremiyoruz. Maalesef!

Editörün Notu: 2,5

Şifre: Karakan'ın bir elemanı

2 yorum:

cosmicseyler.blogspot.com dedi ki...

Eyyy selam selam selam

cosmicseyler.blogspot.com dedi ki...

Önemli bir şeyler dönüyor 💜🌼💜