15 Ocak 2010 Cuma

Mic Force - Fuck You Skin (1993)



Haftalardır Turkish Hiphop albümü kritiği yapmıyorduk. Sağlam bir dönüş yapalım o zaman...

Doksanların ilk çeyreğinde release ettikleri iki albümle efsaneler arasına giren grup; Turkish Hiphop'ın öncülerinden biri olarak kabul edilmiştir. Ekip; Sense, Muzikman ve D-Raid'den oluşuyor. Grubun bazı parçalarında hakim olan East Coast türü yer yer Anadolu motifleriyle harmanlanmış. Funkadelic'in bir parçasından alınan sample ile yapılan Fuck You Skin; kuşkusuz çok sert bir şarkı. Bununla, Karakan'ın Defol Dazlak parçasını aynı yere koymak mümkün. İkisi de Hardcore-Gangsta stilinden besleniyor ve ırkçı, sert lirikler içeriyor.Belli ki; o dönemin meşhur türü Gangsta'yı, Neo-Nazizm'e karşı kullanmak istemişler. Nispeten başarılı oldukları söylenebilir. Ama bu parçalar için iki grubun da ayrıkotu diyebiliriz. Bir köşede yapayalnız duruyorlar.


İkinci lirikal track, Bu da Benden ise; tam da ilk Türkçe Rap gruplarının yapmak istedikleri şeyi yapıyor ve bir Türkü ezgisini Hiphop müzik ile entegre ediyor. Aynı kafalar, şarkılarına Barış Manço, Erkin Koray gibi büyük müzik üstadlarından sample'lar aldılar. Bazı statükocu kişiler uzun yıllar bunun doğru olmadığını söylediler. "Hiphop'ın böyle bir şey olmadığından" bashsettiler. Fakat Amerikan Hiphop'ını etkileyenlerin meşhur funk, blues sanatçıları olduğunu düşünürsek; bu sampling düşüncesinin çok makul olduğunu görebiliriz. Öyle ki; doksanların son çeyreğinde düşüşe geçen Wu-Style'ı kurtaran albümlerden biri Ghostface Killah'nın Supreme Clientele çalışmasıdır. Abstract Hiphop stilinin yayılmaya başladığı yıllarda bile bir albüm böyle bir sound ile kurtulabiliyorsa; Turkish Hiphop sanatçılarının izlediği yolun ne kadar doğru olduğu su götürmez bir gerçektir.

Fakat şarkılardaki lirikal basitlik, ingilizce vokallerdeki Kapalıçarşı ingilizcesi albümün parıltısını bir ölçü de olsa, alıp götürüyor...

Editörün Notu: 4

4 yorum:

erdi_is_mel dedi ki...

mc ender album yorumlarsanız sevınırım

Adsız dedi ki...

link verdiğiniz albümlerin rar şifresi nedir acaba?

Glasscow dedi ki...

şifreleri söyleyecek olsak; soru sormazdık değil mi ?! :))

planktonlar olmesin dedi ki...

Dutch (Stoupe & Liz Fullerton) grubundan bahsediyor olmalısınız.