7 Kasım 2008 Cuma


Darc Mind - Symptomatic Of A Greater Ill

Anticon/2006

Yazan: Glasscow
Anticon bünyesinden çıkan fakat yaptıklarıyla Anticon'un genel tarzına (Experimental Hiphop) uymayan Darc Mind'ın bu albümü gerçekten de ilginç bir deneyim. Herşeyden önce albümün çıkış parçası "Outside Looking In" çok önemli bir yerde duruyor. Bu parçayı dinlerken Paris'in "One Time For Ya Mind" parçası aklıma geldi.Vokal aynı o cool tavır ile ilerliyor ve hiç de ödün vermiyor.Altta çakan sert beatler de bu anlamda parçanın cool tavrıyla çok iyi örtüşmüş.

Oldschool tadlar veren parça "Fever Pitch" ise albüm konseptini farklı yere götürmüş.Beatler yine sert ama eastsoundu hemen dikkati çekiyor."I'm Ill" ile hem cool tavra hem sert beatlere dönüş görüyoruz.

Sadece 3 parçayı dinleyerek konsept bir albüm ile karşı karşıya olmadığımızı söyleyebiliriz."Konsept albüm kavramı nedir?" diye bir soru gelirse bunun için bir sürü albüm sayabilirim.İlk aklma gelenler Aseop Rock-Float ve Dose One-Hemispheres albümleridir.Hem konsept hem de başyapıt mertebesine ulaşmış iki albümdür bu ikisi.

"Knight Of The Roundtable" 2 dakikalık bir parça ve gerçekten benim gibi yaşlı insanlara göre değil.Hızlı beatler üzerine söylenmiş çok hızlı bir rap.Zaten böyle hızlı dönen loopların üzerine de "Outside Looking In" gibi söylenemezdi açıkçası.Bu parçada da gitar rifi kullanılmış fakat çift pena hareketi kadar bir melodi desem uygun olur.Yani gitarın 2 teline belki de 3 teline vuracak kadar melodi içeren bir parça.albüm genelinde de böyle bir tarz hakim.Bu tip albümler sound kolonları değil de beat&rhyme kolonları üzerine inşa edilirler.Aslında bu tip albümleri dinlemek hiç de kolay değildir.Buna da basit bir örnek vermek gerekirse;Sagopa Kajmer'in albümleri sound üzerine,Fuat'ın albümleri beat & rhyme üzerine inşa edilmiş albümlerdir.Fuat'ın ilk albümünde sound kelimesinin esamesi okunmuyordu neredeyse.Ve müptelaları bilirler ki Fuat'ın da en iyi albümü budur.Tabii buradan sound yani melodiyi baz alan albümlerin kötü olduğu sonucunu çıkarmak yanlış olur.

"Seize The Phenom"albümdeki iyi parçalardan biri.Alttaki borazan sesinden sonra gelen piyano melodisini incelerseniz az önceki pena vuruş sayısından fazla olmadığını göreceksiniz.Sadece 4 piyano tuşu! Evet bir önceki teorimizin de doğru olduğunu gördük bununla birlikte.Albümde bilinçli olarak beat yapısı sağlam tutulmuş ve melodik yapı hiçbir zaman beat&rapin önüne geçmemiş.Hani bazı parçalar vardır ki vokal bitse de bir an önce intro veya outrodaki o nefis müziği dinlesem diye düşünürsünüz ya işte aynı durum bu albümde geçerli değil.

"U Da One" kesinlikle çıkış parçasının ensesine yapışan kalitede bir parça. Bu parçadaki sample da çok mistik ve vokal ile bir bütünün iki parçası gibi olmuşlar.İsmi gibi,özel ihtimam gösterilmeli. Son olarak scratch duyabildiğim tek parça olan "Give Me Time" da gayet iyi. Bu şarkıda ilginç bir tarzda denenmiş; vokal ince ve sert olarak periyodik ilerliyor.Biraz dinleyince seslerin aynı kişiye ait olduğunu farkediyorsunuz.Bu şarkıdan sonra genel vokalin synthisizerlı olduğunu düşündüm,bu olabilir de ama benim gönlüm doğal yollarla sesini değiştirdiğinden yana.Tüm albüm boyunca dinleyiciye dijital bir vokal dinletmek hiç de dürüst bir davranış değil.Aynı parçada Co-Flow'dan vokal-sample alınmış,güzel bir saygı duruşu olmuş rahmetli Co-Flowa.

Anticon tayfasından sert stiliyle öne çıkan Darc Mind sert beatler üzerine inşa edilmiş bir albümle geldi.Geldi ama albümün genel seyrinde parçalar birbirine çok benzemiş.Konsept albüm tavrından da 3-4 parçayla vazgeçmiş.Bu belkide sıradanlığı bozmak için uygulanmış interlude fikridir.Çünkü şarkılar gerçekten çok benziyor ve bu aykırı parçalar (interlude parçalar) olmasa Dj Set dinliyormuş hissi verecekmiş albüm.Herşeye rağmen nefis vokaliyle ve beat temeline dayanan yapısıyla hiphop sevdalılarını mest edecek bir albüm çıkmış ortaya,tavsiye ediyorum.

[RATING]:
Rap & Rhyme: 4
Beat & sound: 3buçuk
TOTAL: 4










Hiç yorum yok: