29 Aralık 2009 Salı

Aesop Rock - Float (2000)


Bu sanatçıyı hiç duymuşmuydunuz? 2001 yılında olduğunuzu düşünün ve birisi size böyle bir CD veriyor. Herhalde bu isme ve kapağa bakarak, herhangi fikir yürütemezsiniz. Fakat Appleseed EP'yi dinleyerek yola başlamışsanız; idmanlısınız demektir. ve CD'yi discman'e takmak için sabırsızlanmaya başlarsınız...

Aesop Rock'ın kitleleri ilk olarak etkilemeye başlaması aslında Appleseed EP ile olmuştur. Kendine has kirli sesiyle, temiz ve akıcı bir rap yapıyor. Herşeyden önemlisi; edebi sanatların her öğesini kullanarak yazdığı rap şiiri, sözlerle yarattığı dünya ile bütünleşip, dinleyiciye için tarifi imkansız bir deneyim oluşturuyor. Appleseed EP'de bunu dinleyicilerine vermişti, 2000 yılında Mush Records'tan yayınlanan bu albüm, bize göre sanatçının kariyerinin doruk noktası.

 

[Sade fakat zekice hazırlanmış albüm kapağına dikkat ettiniz mi?!]
Blockhead ve Aesop Rock ortaya pure abstract, bir o kadar da strictly bir albüm koymuşlar. Albüm geneline sound olarak gitar ve vurmalılar hakim. O kadar bilinçli bir sound oluşturulmuş ki; enstrümanların canlı çalınmış olabileceğine dair bir izlenim oluşuyor. Kuvvetle muhtemel...
Albüm; Float'la açılıyor:
'So I heard y'all wanna float...'

 

Commencement Obedience At The Academy'nin nakaratının ana hattını sanatçının hayat görüşü olan "must not sleep, must warn others" cümlesi oluşturuyor. Zaten kollarında da bu cümlenin dövmesi mevcut.
Float'ta kuşkusuz kötü parça yok. Fakat en önemli parça; sözleriyle öne çıkan; How to Be A Carpenter. 
'So you want to be a carpenter, do you? 

Well it takes more than a hammer, boy, you're gonna need blueprints and a will to build, and...
'
Son parça; The Mayor And The Crook'un düzenlemeleri Appleseed EP'nin de altyapılarına destek veren Omega One'dan geliyor. Sample'da oriental bir stil hakim. Ali Baba & 40 Haramiler'den alınmış gibi bir havası var. Sound olarak albümün genel yapısına ters düşüyor, Fakat Ace yine güzel bir iş çıkarmış.
Albümün düetlerinde Atmosphere'dan Slug, Dose One ve Vast Aire var. Ace ve Slug'ın birlikte söylediği; I'll be OK'de adamımız sanki albümün özüne iniyor:
I'll be OK, I sing my song...
Editörün Notu: 5+

Hiç yorum yok: