30 Aralık 2009 Çarşamba

Hijack - The Horns Of Jericho (1991)


İngilizler ilginç insanlar. Neye ellerini atarlarsa kendine özgü bir stil yaratıyorlar. Sinemada ve müzikte bunu birçok örneğini gördük. En basitinden; Rock müzik için örnek verebiliriz; Britrock diye bir tür oluşturdular. Rock dinleyen kesimin bir bölümü, şu an sadece britrock dinliyor.

Hiphop'un köklerinin atıldığı, seksenlerdeki oldschool müzikten etkilenerek bazı gruplar kuruldu. Bu grupların ilk kayıtları seksenlerin sonunda günyüzüne çıkmıştır.
Sonraları British Hiphop ya da kısaca Britcore adı verilecek olan akımın babaları arasında; Gunshot, Son Of Noise, Hardnoise ve en önemlisi Hijack yeralmaktadır.


Style olarak; çok hızlı akan flowlar, hızlı stringler, lead, keyboard temelli synth melodilerinden oluşur. Hardcore stili oldschool ile harmanladığını da söylemek mümkündür. İngiliz Garage müziğinin bir sonucu olarak ortaya çıkmış olabilir. Fakat Britcore'dan etkilenerek bir çok electronic grubunun ve buna ilaveten bir çok yeni tarzın ortaya çıktığını söyleyebiliriz.
Grup; Kamanchi Sly, DJ Supreme, DJ Undercover, Ulysses, Agent Fritz ve Agent Clueso'dan oluşuyor. İlgi gören ilk kayıtları; Dooms of Rap ve Style Wars'tan sonra gelen longplay; The Horns of Jericho; Hiphop DJ'leri için önemli bir başucu plağıdır. Zaten ekipteki sağlam DJ kadrosu da bunun emaresi.


Bu albümden alınan sampleları birçok hiphop albümünde duymak mümkündür. Çoğu Türkçe Rap dinleyicisinin dinlemiş olduğu Statik'in S2K on the Run parçasındaki ON THE RUN kısmı bu albümdeki bir parçadan alınmıştır örneğin. Örnekler çoğaltılabilir.
Albümün hiti; The Badman was Robbin olarak geçse de, aslında her parça ayrı bir hit...

Editörün Notu: 5+

Hiç yorum yok: