14 Aralık 2010 Salı

Dabrye - Two/Three (2006)

Dabrye, Amerikalı bir prodüktör. Yaptığı tarza bazı yabancı hiphop eleştirmenleri "futuristic hiphop", "evolution hiphop" gibi isimler takıyor. Halbuki alakası yok. Abstract Hiphopun bir level yukarısı diyebileceğimiz bir müzik icra ediyor Dabrye; Experimental Hiphop. Evet belki Progressive Hiphop da denebilir ama her geçen gün füzyon gücü artan bu müzik için galiba en doğru tanım Experimental Hiphop!

Dabrye, bu 2. albümünde hiphop müziğe çeşni olarak jazz, electro gibi -artık ana stil sayılacak- soundların yanısıra Dubstep ve Glitch-hop alt türleri de ilave etmiş. Ortaya çıkan sound; saf hiphop dinleyicisi için biraz kekremsi gelebilir. Ama Instrumental Hiphop ve bahsettiğimiz diğer alt türleri seven hiphopheadler için şüphesiz enfes bir müzik şöleni olacaktır.

Albümde bazı parçalar enstrümental. Vokaller ise misafir mc'lere ait. Şöyle bir baktığımız zaman eskilerden ilk olarak göze çarpan; Vast Aire oluyor. Ortağı Vordul Mega ile 2005 yılında Cannibal Ox defterini kapattıktan sonra yoluna tek başına devam etti Vast. Keşke C-Ox devam etseydi. Albümdeki parçası gerçekten vasat. Albümün en kötü misafiri demek yanlış olmaz.

 

Son yılların underground hiphop adına en güzel işlerini yapan, en büyük prodüktörlerinden MF Doom namı diğer Daniel Dumile bu albümde de döktürüyor. Air adlı parça nefis. Zaten Dabrye aynı sene, dayanamayıp, bu güzel parçaya bir de single albüm patlattı. Şarkının remiksi gerçekten çok kaliteli bir üsluba sahipti.

Albümde eskilerden başka ünlü rapperlar da var. Lootpack'ten Wildchild, Anti-Pop Consortium'dan Beans ve Paradime.

Albüm güzel ama yer yer Prefuse 73'yi hatırlattığını da not düşelim...

Editörün Notu: 3,5

Hiç yorum yok: