2 Aralık 2010 Perşembe

TCA Microphone Mafia - Vendetta (1996)


En son Türkçe Rap albüm kritiğini Ocak 2010 yılında yapmışız. Şaka maka tam 10 ay geçmiş. Özlemiş olanlara gelsin...

TCA Mic. Mafia, eskilerden bir grup. Vendetta albümü 1996 senesinde Ada Müzik etiketiyle kaset ve cd formatında dağıtılmıştı. O dönem bu albümü alıp, dinleyen rap dinleyicileri nefis bir sürprizle karşılacaklardı. Albüm hiç de öyle sıradan bir rap albümü değildi çünkü. Grup, babalar gibi new school hiphop yapıyordu. East Coast sound, rythm and blues, funk, jazz, dub, ragga...Hiphopu seksenli yıllarda etkileyen ana akım müzikleri ihtiva eden bir sounda sahipti raf köşelerinde saklanmış bu albüm!

Microphone Mafia, Doksanların 3. çeyreğinde epey uğraştılar. Bazı toplama albümlere katıldılar. Kimbilir, bazılarını da onlar çıkardılar. Ama ortada kesin olan tek bir gerçek var ki; o da grubun haysiyetli müzik yaptığıdır.

Albümün kartonetindeki multilingualiteyi içerikte de görüyoruz. Şarkılar birçok dilde söylenmiş: Türkçe, Almanca, İngilizce ve İtalyanca.

Rap vokalde genel olarak tek kişi var: Ekibin frontmani; Kutlu. Genellikle Türkçe sözlü rap ihtiva etse de; aralarda Almanca ve İtalyanca pasajlar giriyor. Küçük küçük lezzetler...

Hür Doğduk Hür Yaşarız'la başlayan Vendetta; Bizim Hayat'la bitiyor. İlk şarkıdan son şarkıya kadar görüyoruz ki; rap şiirini yazarken belli bir çizgi korunmak istenmiş. Ritme uyan, gaza getirici sözler yazmak yerine belirli tema çevresinde bir şey anlatmaya çalışmış Kutlu. M. Mafia'nın şarkılarında ele aldığı temel konular; döneminin Almanya'daki diğer gruplarının aksine daha farklı olmuş. Onlar orada yaşaayan Türklerin sıkıntılarından pek fazla bahsetmemişler. Bunun yerine; hümanist rhymelar, özgür birey-özgür düşünce, geçmişe özlem, gelecek kaygısını anlatan sözler ve coşkulu liriklerle karşılaşıyoruz. Bazı şarkılarını raggayla bile süslemişler.

O kadar didikledik. Burada bırakmayalım o zaman...

Döneminin tüm rap grupları hardcore, gangsta ve funkyhiphop gibi türleri icra ederken bu tarz temiz bir new school soundda albüm çıkarmak saygıyı kesinlikle hakkettiriyor. Bazı şarkılarda kendinizi A Tribe Called Quest, De LA Soul dinliyormuş gibi hissedebilirsiniz. Soundunu sağlam temellerden alan bir albüm bu.

Albümde Yine Barış Manço'dan sample var. Bu; Allahın Emri:) Aynı sample; Islamic Force'un Mesaj albümünde yeralan "Bu Dünya" da aynı ham şekilde kullanmıştı. Daha ilginç samplelarda var. Ufuk-Ercan'ın 1992 yılında çıkardığı Şifa Niyetine albümündeki meşhur; Hebelüp şarkısının meoldisi de International adlı parçada kullanılmış.

Turkish Hiphop Arşivinin nadide parçalarından biri. Saygıyı her zaman hakkediyor...

Editörün Notu: 4


 

6 yorum:

Sorgunalp dedi ki...

Rapmag.in adresini daha bugün keşfettim ve şoke oldum. Bu kadar güzel içerik, efsane albümlere bu kadar güzel yorumlar açıkçası bana kafayı yedirtti:) Elinize sağlık. Mic Mafia yı aptığı feat.lerden (Maho-B, Makale) ve net te düşen tek tük şarkılarından biliyor ve beğeniyordum. Ama yayınladıkları albümün tamamını dinlemek, tarifsiz bir keyif. Bende sevenlerine No! parçasının klibini hediye ediyim:) http://www.youtube.com/watch?v=62GdjVdX8JM&playnext=1&list=PL9FC839BDD0776B13&index=32

Glasscow dedi ki...

videoklip için teşekkürler. çoğu rap dinleyicisi bunu herhalde ilk kez izleyecekler.

videoklip çok güzel. ama cartel'in klibinden fazlasıyla esinlenme var. fazlasıyla! :D

cryingkhan dedi ki...

kritikler çok güzel. ellerinize sağlık. şifreyi soruyla vermeniz de gayet hoş olmuş. ancak o dönemlerde yaşı ufak olanlar bunu hatırlayamayabilirler. benim yaşım yetiyor gerçi ama hatırlayamamakta çok normal. nefret sineması diye düşünüyordum. yazdım ancak kabul etmedi. bunun üzerine albümdeki tüm şarkıları tek tek denedim. ama hiç birisini kabul etmedi. türkçe karakter sorunu vardır belki. belki de boşluksuz yazmak gerekiyordur. bilemiyorum artık. çok aradığım bir albümdü bu. şifreleri bugün araştırıp bulabileceğimiz sorularla verebilirseniz çok minnettar olurum.

tekrardan ellerinize sağlık. yorumlarınızın hızı hiç kesilmez umarım.

Glasscow dedi ki...

@cryingkhan

güzel mesaj. teşekkür ederim.

şifreyi "türkçe karakter kullanmadan ve boşluksuz" yazman gerekiyor :)

cryingkhan dedi ki...

:) açıklama için teşekkürler :)

cryingkhan dedi ki...

öyle özlemişim ki bu albümü. hergün sıkılmadan dinliyorum. özellikle düzenleme açısından "Rhythmus Und Poesie" favorim.

vay be. hey gidi gençlik.