15 Ekim 2009 Perşembe

DJ Boulevard Bou - Türkçe Rap Mixtape (1999)


Bulvar Bülent'ten 1999 tarihli bir mixtape. Albümde dikkat çeken parça No Remorze'dan tanıdığımız hardcore rapper Crack'in Azgın Azrail'i. Bunun haricinde Unutulmuş Generation'ın da style olarak farklı bir noktada durduğu söylenebilir. Flying Steps'ten Coşkun ise Tuff Kid adıyla turntable performansı sergilemiş, aynı parçada eşlik eden -adını hiç duymadığımız- DJ Ace ise; freestyle yapmak için uğraşırken saçmalamış.

Editörün Notu: 3

Şifre: Soru basit olmuş. Okuyucularımıza yakışacak kalitede bir soru soralım:)

Bazı sanatçılar yenilikleri seviyorlar, üretmeyi de. Ama kendilerinin hiphop kültürüne mal olmuş bir adı var ise; bu durumda o isim adı altında deneylere girişmektense; yeni bir isim bulup, o şekilde çalışmalar yapmayı daha uygun buluyorlar.

Bu furyanın patladığı seneler tam milenyum dönemlerine denk gelir. O dönemde çıkan aykırı hiphop çalışmaları o kadar çok müzisyeni etkiledi ki; başka türü icra eden müzisyenler bile farklı isimlerle farklı alter egolar yaratıp, şarkılar yapmaya, gruplar kurmaya bile başladılar. Benim aklıma gelen en güzel örnek Sneaker Pimps'ten Chris Corner'ın IAMX'idir.

O dönemde en güzel tricklerden birini de Lootpack'in prodüktörü Mad Lib yapmıştı. "Come on Feet" adlı meşhur parçasıyla önce indie boardları sonra mainstream boardları sallamıştı. Mavzubahis isim; hiphopsevenlerin illa ki bileceği bir isim: Quasimoto'ydu.

Hiphop müziğe asıl girişi 3rd Bass'in meşhur Cactus Album'üyle olmuştur. Bu albümdeki bir parçayı hem yazmış,hem de vokallerine imza atmıştır. Aradan çok uzun yıllar sonra geçtikten sonra yeni grubuyla dönüp, dönemin önemli çalışmalarından "Black Bastards"ı yayınlamıştır.

İşte ne olduysa; bahsettiğimiz bu 2000-2001 yılları arasındaki kırılma döneminde oldu ve çok farklı adlarla şarkılar yapmaya başladı. Temelde Long Island hiphop kültürünü alan sanatçının stiline aslında East coast dersek; yanlış olmaz.

Pure East stilini yer yer modern hiphopla sentezleyerek ortaya enfes çalışmalar çıkardı. 99 senesindeki albümü küçük bir hiphop başyapıtıdır. Bu farklı adlar, farklı sound sürerkekn; günün birinde yepyeni bir grup fikri doğdu. Bu fikre eşlik eden arkadaşı da mahlas kullanma konusunda en az kendisi kadar israfkar biriydi:)

2004 senesinde bu albüm için stüdyoya girdiklerinde ne düşünüyorlardı. Modern zamanların hiphop başyapıtlarından birine imza atacaklarını hiç düşünmüşler miydi acaba?

İşte bu iki dahinin kurduğu grubu soruyoruz rar şifresi olarak...

(Not: Albümde ek olarak DJ Bou'nun Eski Okul adlı tracki de bulunmaktadır)  

2 yorum:

Adsız dedi ki...

DJ ACE IN YANLIZ INSTRUMENTAL SKRATCH PARCASI VAR ALBUMDE, RAP YAPMIYORKI...

Adsız dedi ki...

dj ace, barıs manconun donence parcasinin bir bolumunu looplayıp uzerine turntable'i ile hem drum yazmıs hem de scratch atmıstır..yazında yanlıs var tuffkid 'in sadece shotout'i var tape'de..
albuum paylasımlarin icin tesekkurler..