14 Ekim 2009 Çarşamba

Nefret, Yener, Statik, Ses - Vatan Single (2000)



Underground tayfanın kenetlendiği 98-99 yıllarının meyvesi olarak hazırlanan bu çalışma; efsane toplama albüm; Yeraltı Operasyonu'ndan hemen sonra çıkmıştır. O dönemin ünlü underground grupları vokalleri yapmış, altyapılarını ise; DJ Mic Check yazmıştır.

Vatan, 2000-2001 yılında, -küçük bir ücret mukabilinde- jamlerde elden dağıtılmıştı. Bu albüm; kopyalarla birlikte o dönem ciddi bir organik dolaşıma girmişti. Hatta bir söylentiye göre bandollü olarak çıkarılması bile düşünülmüştü. Şimdi, bugün, buradan bakılınca; "Vatan Single o kadar gerekli miydi?" diye ister istemez soruyor olabilirsiniz. O zaman bu parça tamamlandığında, belki de bütün mc'ler; "müthiş bir çalışma yaptık" diye düşünmüşlerdir. Akıllarının ucundan geçmiş miydi acaba; yıllar sonra Ceza'nın çıkıp, bu single'da yeraldığı için özür dileyeceği! Belki de popüler olmak için yapıldı, belki de gerçekten son dönemdeki terör olaylarından kaynaklanan yoğun milliyetçi hislerle yapıldı. Ne olursa olsun; rap dinlemeyenleri bile etkilemiş olan sıkı bir parçaydı...

Kitlelerce beğenilen bir albüm olsa da; fazla aceleyle kotarılmış bir albüm olduğu da aşikar. Vokallerdeki ciddi hatalar düzeltilebilirdi!

"Original Version"daki sample; Gülay'ın Cesaretin Var Mı Aşka? parçasından kesilmiş. Softmix'in müzikal iskeletini ise Metallica'nın meşhur şarkısındaki melodi oluşturuyor. French Mix ve Softmix single'ın başarılı çalışmaları.

Editörün Notu: 3,5

Şifre: Vatan (Softmix)'in sample'ının alındığı şarkı?

Hiç yorum yok: